Translate

piątek, 14 grudnia 2012

Chleb na zakwasie



Od blisko dwóch lat nie kupuję chleba w sklepach tylko samodzielnie wypiekam go w domu. Nic więc dziwnego, że znajomi od czasu do czasu proszą mnie o przepis. Sęk w tym, że ja sam zazwyczaj nie trzymałem się sztywno  przepisów, eksperymentując zarówno ze składnikami, jak i ze sposobami wyrabiania ciasta.  Efekty bywały różne. Kiedyś np. używałem drożdży, później mieszałem je z zakwasem, a obecnie doszedłem do wniosku, że najsmaczniejszy chleb powstaje na samym zakwasie. Takim właśnie przepisem chcę się dzisiaj podzielić ze wszystkimi chętnymi do samodzielnego wypieku chleba.

Składniki:

1 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki żytniej

Chleb na zakwasie


5 łyżeczek soli

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki słonecznika

0,5 szklanki sezamu

0,5 szklanki siemienia lnianego

0,5 szklanki otrębów

szczypta kminku

 łyżka oleju.

Oczywiście wymienione wyżej dodatki można stosować według własnego uznania,   pomijając niektóre lub zamieniając na inne, np. pestki dyni zamiast słonecznika.

Zaczyn na chleb najlepiej robić wieczorem w dniu poprzedzającym pieczenie. Do miski wlewamy zakwas, dodając w równych częściach wodę i mąkę, np. po 100 gram. Mieszamy i zostawiamy na noc. Również dzień wcześniej dobrze jest zalać ciepłą wodą siemię, sezam, słonecznik, płatki owsiane i tp.

Rano łączymy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając letniej wody. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia. Po około 3 godzinach ponownie mieszamy ciasto i wkładamy je do posmarowanych uprzednio tłuszczem foremek. Wygładzamy np. mokrą łyżką i czekamy aż wyrośnie. Proces ten można przyśpieszyć poprzez podgrzanie ciasta w piekarniku (nie więcej niż 50oC). Pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez godzinę. Wyjmujemy z foremek chleb i jeszcze przez około 15 minut dopiekamy, żeby spód był twardy.  Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Bardzo ladnie to brzmi, ale... skad ten zakwas? Kupuje sie go, czy w jakis sposob robi wczesniej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakwas robi się z mąki i wody. W sieci jest mnóstwo przepisów, np. tutaj: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-chleby-na-zakwasie/431-przepis-na-zakwas-chlebowy
    Ja osobiście stosuję bardziej uproszczony przepis, tzn. "dokarmiam" zakwas tylko dwukrotnie, a po każdym pieczeniu chleba zostawiam połowę na kolejny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Panie Ireneuszu chleb wygląda pięknie!! Mam pytanie, ile dokładnie na 1,5 kg maki dodadc zakwasu? Bardzo prosze o odpowiedz.
    Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdę mówiąc, nie odmierzam nigdy dokładnie ilości zakwasu. Zwykle daję 3-4 łyżki stołowe. Powodzenia w wypieku smacznego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń